1. عزت نفس:
همه ما می دانیم که عزت نفس گاهی اوقات به عنوان خود ارزش یا عزت نفس شناخته می شود. می تواند بخش مهمی از موفقیت باشد. اعتماد به نفس بیش ازحد می تواند شخص را از شکست یا افسردگی محروم کند. این نیز می تواند شخص را به انتخاب های بد، به روابط مخرب تبدیل کند یا نتوانند به طور کامل به توانایی های خود عمل کنند. بیش از حد اعتماد به نفس، به عنوان نشان داده شده در اختلال شخصیت نارسا، قطعا می تواند به دیگران و حتی به روابط شخصی نیز آسیب برساند.
سطح اعتماد به نفس بالا یا پایین می تواند مضر باشد، بنابراین بهتر است جایی در وسط باشد یعنی تعادل ایجاد شود. دیدگاه واقع گرایانه اما مثبت از خود به طور کلی ایده آل است. اما دقیقا عزت نفس چیست؟ از کجا می آید و چه تاثیری بر زندگی ما دارد؟
2. عزت نفس چیست؟
در روانشناسی، اصطلاح اعتماد به نفس برای توصیف حس کلی ارزش فرد یا ارزش شخصی استفاده می شود.
عزت نفس اغلب به عنوان یک صفت شخصی دیده می شود، به این معنی که تمایل به پایداری داشته باشد.
اعتماد به نفس می تواند انواع باور ها درباره ی خود، مانند ارزیابی ظاهر خود، باور ها، احساسات و رفتارها را شامل شود.
3. چرا عزت نفس مهم است؟
عزت نفس می تواند نقش مهمی در انگیزه و موفقیت شما در زندگی داشته باشد. اعتماد به نفس پایین ممکن است شما را از موفقیت در مدرسه یا در کار دور کند. زیرا شما اعتقاد ندارید که قادر به موفقیت هستید. در مقابل، داشتن عزت نفس سالم می تواند به شما کمک کند به این دلیل که شما با یک نگرش مثبت و قاطعانه حرکت می کنید و اعتقاد دارید که می توانید اهداف خود را به دست آورید.
4. تئوری اعتماد به نفس:
نیاز به اعتماد به نفس نقش مهمی در سلسه مراتب نیاز های روانشناسی دارد. ابراهیم ماسلو اعتماد به نفس را یکی از انگیزه های بنیادین انسان می داند که مردم نیاز به احترام دارند. هر دوی این نیاز ها باید در نظر گرفته شود تا یک فرد بتواند رشد کند و خود کفا باشد. مهم است که توجه داشته باشید اعتماد به نفس یک مفهوم متمایز از خود کار آمدی است. که شامل اینکه چگونه اعتقاد دارید که شما اقدامات، عملکرد یا توانایی های آینده را مدیریت خواهید کرد.
5. عوامل موثر بر عزت نفس:
همانطور که ممکن است تصور کنید، عوامل مختلفی وجود دارد که می توانند بر عزت نفس تاثیر بگذارند. عوامل ژنتیکی که به شکل کلی به شخصیت شما کمک می کند می توانند نقش مهمی ایفا کنند، اما اغلب تجربیات ما این است که پایه ای برای عزت نفس کلی ایجاد می شود. به عنوان مثال، کسانی که به طور مرتب ارزیابی های بیش از حد انتقادی یا منفی از مراقبان، اعضای خانواده و دوستان خود دریافت می کنند، به احتمال زیاد مشکلات با عزت نفس کمتری را تجربه خواهند کرد.
علاوه بر این، تفکر درونی شما، سن، هرگونه بیماری بالقوه، معلولیت یا محدودیت ای فیزیکی، و کار شما می تواند اعتماد به نفس شما را تحت تاثیر قرار دهد.
6. علائم اعتماد به نفس سالم:
نشانه های مثبت عزت نفس:
- اعتماد به نفس
- توانایی نه گفتن
- دید مثبت
- توانایی دیدن نقاط قوت و ضعف کلی و پذیرش آن
- تجارب منفی دید کلی را تحت تاثیر قرار نمی دهد
- توانایی بیان نیاز های شما
7. علائم کم بودن اعتماد به نفس:
- دید منفی
- عدم اعتما به نفس
- ناتوانی در بیان نیاز های خود
- تمرکز بر ضعف های خود
- احساس شرم، افسردگی یا اضطراب
- اعتماد بر این است که دیگران بهتر از شما هستند
- مشکل دریافت باز خورد مثبت
- ترس از شکست
8. عزت نفس از کجا می آید؟
برای پاسخ به این سوال که عزت نفس چیست، باید دید این مفهوم دقیقا از کجا میآید. در حقیقت عزت نفس، در طول زندگی و در حالی که ما تصویری از خودمان شکل میدهیم و در نتیجهی تجربیاتی که با افراد و کارهای مختلف کسب میکنیم، تکامل مییابد. تجربههای دوران کودکی، نقش ویژه و مهمی در شکل دادن به عزت نفس ایفا میکنند. وقتی در حال رشد بودیم، موفقیتها، شکستها و اینکه چگونه خانواده، معلمان، مربیان، مقامات مذهبی و همسالانمان با ما رفتار میکردند، همگی در ایجاد عزت نفس در ما، نقش داشتهاند.
9. تجربههای دوران کودکیای که میتواند منتهی به ایجاد عزت نفسی سالم شود، شامل موارد زیر است:
- حرف های ما شنیده شود.
- با احترام با ما صحبت شود.
- توجه و محبت کافی را دریافت کنیم.
- به دستاورد های ما اهمیت داده شود و به اشتباهات یا شکست های مان، اعتراف کنیم.
10. تجربه های دوران کودکی ای که می تواند موجب کاهش عزت نفس شود، شامل:
- به شدت مورد انتقاد قرار بگیریم
- به شکل فیزیکی، جنسی یا احساسی، مورد سواستفاده قرار بگیریم
- نادیده گرفته شویم، مورد تمسخر یا آزار و اذیت قرار بگیریم
- دیگران از ما انتظار داشته باشند همیشه کامل و بی نقص باشیم .
11. صدای درونی شما چه می گوید؟
تجربههای گذشته، حتی چیزهایی که معمولا به آنها فکر نمیکنیم، همچنان زندگی روزمرهی ما را به صورت یک «صدای درونی»، تحت تاثیر قرار میدهند. با وجود اینکه بیشتر مردم، این صدا را مانند صداهای بیرونی نمیشوند، ولی این صدا نیز مشابه همان صداهای بیرونی عمل میکند و به طور مداوم، پیامهای دوران کودکی را برای ما تکرار میکند.
در افرادی که عزت نفس سالمی دارند، پیامهای صدای درونی، معمولا پیامهایی است که از پذیرش و اطمینان بخشی میگویند ولی در افرادی با عزت نفس پایین، صدای درونی به انتقادی خشن تبدیل میشود که فرد را به دلیل اشتباهاتش سرزنش میکند و دستاوردهای او را بیارزش میداند.
نوشته شده در تاریخ 1398/5/3 ترجمه شده از: